Snoeigereedschap

Het beste tijdstip en methode om te snoeien verschilt per plant, struik en boom. Het is echter altijd belangrijk om het juiste gereedschap te gebruiken. 

Als je gaat snoeien, zorg dan dat je snoeigereedschap scherp én schoon is. Scherp gereedschap zorgt voor mooie snijwonden. Maak het gereedschap na elke snoeibeurt schoon om het risico dat je ziektes verspreid onder verschillende planten, bomen en struiken te verkleinen.

Snoeischaar 

Het meest gebruikte snoeigereedschap is een snoeischaar. Deze gebruik je voor takken tot duimdikte (1,5 tot 2,5 cm).

Takkenschaar

Voor dikkere takken, die je snoeischaar niet aankan, gebruik je een takkenschaar. Deze heeft langere handvaten, zodat je meer kracht kunt zetten bij het snoeien van dikkere takken.

Snoeizaag                                                                                                                     

Wordt de tak echt te dik om met een snoei- of takkenschaar te knippen? Gebruik dan een snoeizaag. Hiermee krijg je nagenoeg elke tak mee door. 

Heggenschaar                                                                                                   

Een heggenschaar heeft een langere schaar en dus een langer knipoppervlak. Hierdoor kun je grotere stukken tegelijk snoeien en mooie, rechte stukken knippen. Heggenscharen worden daarom vaker voor vormsnoei gebruikt. 

Buxusschaar                                                                                                                   

Om een buxus in een mooie vorm te knippen is een heggenschaar vaak net te grof. Voor het fijnere vormsnoeiwerk bestaan er speciale buxusscharen.

Veiligheid

Houd altijd rekening met je eigen veiligheid: draag handschoenen en eventueel beschermende kleding en controleer altijd van tevoren je gereedschap. Check of de handgrepen van je scharen goed vastzitten en zorg dat bij hoog snoeien je trap of ladder stevig staat.

Tot slot: ken je beperkingen en laat groot snoeiwerk over aan ervaren professionals!

Wil jij een verzorgde en gezonde tuin? Bekijk dan onze andere snoeitips.

Is het snoeien toch niet voor jou weggelegd of heb je er simpelweg geen tijd voor? Snoeiservice neemt al het snoeiwerk uit handen. Neem contact met ons op via het contactformulier.