Plan Snoeiservice in!

08-10-2021
Wat te doen tegen rouwvliegjes?

Heb jij last van die irritante, kleine zwarte vliegjes rondom je planten? Ik kan me voorstellen dat je er zo snel mogelijk vanaf wil. In deze blog vertel ik je hoe je het snelst van je rouwvliegjes afkomt.

Wat zijn rouwvliegjes?

We beginnen eerst even bij het begin. Wat zijn rouwvliegjes? De officiële benaming van de rouwvliegjes is de varenrouwmug, maar in de volksmond worden ze ook wel rouwvarenmug, rouwmug of rouwvlieg genoemd. Het is een veelvoorkomende mug die kamerplanten aantast, voornamelijk als de aarde rondom de plant erg nat is. De rouwvliegjes worden aangetrokken door vochtigheid, ontbindend organisch materiaal en hoge temperaturen. De larven zijn wit, hebben geen poten en lijken op kleine wormen. De vliegjes steken niet maar zijn wel erg vervelend. De rouwvliegjes hebben een korte levensduur van ongeveer 2 dagen, maar kunnen per keer wel 200 eitjes leggen! Tijd om de cyclus zo snel mogelijk te stoppen dus.

Schade van rouwvliegjes

Verschillende soorten planten worden aangetast door de rouwvliegjes. De schade die de rouwvlieg aanricht is plotselinge verwelking, slechte groei en vergeling. Bij een ernstige besmetting kan zelfs een groot deel van de plant verloren gaan. Sterke, oudere planten knappen vaak wel weer op van de schade, tenzij de infectie erg hoog is. Deze muggen zijn tevens overdragers van plantenvirussen en plantenschimmels waardoor planten verzwakt worden.

Hoe kom je van rouwvliegjes af?

De beste manier om de rouwvliegjes te bestrijden is door de larven te bestrijden met aaltjes, ook wel nematoden genoemd. Aaltjes zijn microscopisch kleine wormen die de larven binnendringen en doden. Afhankelijk van de temperatuur kun je kiezen voor Steinernema feltiae of Steinernema carpocapsae. Je ontvangt deze in een zakje die je kunt onderverdelen in 2 behandelingen. Gebruik de helft van het zakje voor de eerste behandeling en meng de inhoud met water. Geef vervolgens het mengsel aan de planten en houdt de potgrond voor de gehele tijd vochtig.

Voorkomen

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Een aantal manieren om te voorkomen dat rouwvliegjes zich gaan ontwikkelen in je plant zijn:

  • De plant minder water geven. Rouwvliegjes leven in warme, vochtige omgevingen. Let er wel op dat je uitdroging van de plant voorkomt.
  • Dode blaadjes verwijderen. Dode blaadjes werken als magneet voor de rouwvliegjes.
  • Planten preventief behandelen met aaltjes. Als je vaker last hebt van rouwvliegjes, is het aan te raden om je plant preventief te behandelen met aaltjes.

Snoeiservice staat voor u klaar bij alle mogelijke snoeiwerkzaamheden in uw tuin. Particulier of zakelijk.

In welke regio kunt u ons inhuren?

Snoeiservice is momenteel beschikbaar in de de volgende gebieden:

Gemeente Venlo en een straal van 20km er omheen.

Voor biologische plaagbestrijding gaat u naar onze partner www.aaltjesdirect.nl